marți, 23 noiembrie 2010

Windows - 25 de ani de inovatie

In anul 1983, Microsoft anunta dezvoltarea Windows, o interfata grafica pentru propriul sau sistem de operare MS-DOS, care rula pe computerele IBM si pe PC-urile compatibile inca din 1981.


In timp insa, linia de productie s-a schimbat, produsul devenind un sistem de operare modern care a schimbat radical modalitate de folosire a calculatorului.


Astfel, pe 20 noiembrie 1985 Microsoft anunta lansarea versiunii 1.0 a Windows. De atunci au trecut 25 de ani, timp in care am fost martorii a inca alte 16 lansari semnificative ale sistemului de operare.


In onoarea acestei aniversari, merita sa facem un scurt pas inapoi in istorie pentru a ne aminti de cele mai importante versiuni ale Windows.


1985 - Windows 1.01


Desi, initial, Microsoft hotarase sa il denumeasca “Interface Manager”, primul sistem de operare al companiei a capatat numele de “Windows” la insistentele departamentului de marketing.


Despre Windows 1.0 nu se poate spune ca era un sistem de operare complet, ci, mai degraba, un “mediu de operare” MS-DOS.


Aceasta versiune dispunea de aplicatii extrem de simple, cum ar fi un program de grafica - Windows Paint sau unul de procesare text - Windows Write.

1987 – Windows 2.0


La doar doi ani de la primul Windows, pe 9 decembrie 1987, Microsoft a lansat o a doua versiune a sistemului de operare, care venea cu cateva imbunatatiri grafice. De altfel Windows 2.0 s-a dovedit a fi mult mai popular decat predecesorul sau.


Sistemul de operare oferea aceeasi suita de aplicatii simple, dar si un file manager denumit MS-DOS Executive.


La scurt timp dupa lansarea sa, Microsoft a adaugat pentru prima data Word si Excel in Windows.


1990 – Windows 3.0


Popularitatea sistemului de operare a inceput sa creasca vizibil odata cu lansarea versiunii 3.0 a Windows.


Pentru prima data, Microsoft reusise sa creeze un competitor serios pentru computerele Macintosh, din punct de vedere al graficii.


De asemenea, odata cu aceasta versiune, utilizatorii au primit si Program Manager, Solitaire, suport pentru VGA si memorie virtuala dar si un nou look “3D” (cu ghilimelele de rigoare).


La cateva luni de la lansare, Windows 3.0 a primit si Multimedia Extensions 1.0, o versiune a sistemului de operare imbunatatita pentru partea de multimedia.


Datorita acestor imbunatatiri precum si datorita suportului crescut venit din partea dezvoltatorilor de aplicatii software, Windows 3.0 devenise, la acea vreme, cel mai de succes produs al Microsoft.


Sistemul de operare 3.0 s-a vandut in 10 milioane de exemplare in doi ani, pana la lansarea versiunii 3.1.


Windows 3.0 a fost scos de pe piata la 31 decembrie 2001. Pana la aceasta data, a fost o sursa majora de profit pentru Microsoft.

1992 – Windows 3.1


Imbunatatorea majora adusa de versiunea 3.1 fata de cea anterioara a Windows a fost adaugarea fonturilor scalabile TrueType, lucru care a transformat Windows-ul intr-o platforma serioasa.


Odata cu aceasta versiune, Microsoft a introdus si functia drag-and-drop si OLE (Object Linking and Embedding), impreuna cu suportul pentru aplicatii multimedia.


Windows 3.1 a fost primul sistem de operare care a oferit jocul Minesweeper.

1993 – Windows NT 3.1


Aceasta versiune a Windows-ului reprezenta un sistem de operare pe 32 de biti complet nou, fata de cele anterioare, care targeta in principal zona de business si cea a serverelor, pentru acea vreme. NT dispunea, de asemenea, de optiuni avansate de conectare la retelele LAN, care cunosteau o crestere infloritoare in primii ani de dupa ’90.


Prima sa versiune a venit intr-un design destul de asemanator ce cel al Windows 3.1.


Microsoft a vrut sa pastreze si denumirea de “3.1” pe langa NT, tocmai pentru a atrage atentia asupra faptului ca acest sistem de operare aducea multe imbunatatiri si functii noi fata de versiunea anterioara.


1995 – Windows 95


Dupa Windows 3.x, Microsoft a inceput sa dezvolte un sistem de operare mult mai orientat catre zona de consumer, adresandu-se in special utilizatorului de acasa, in locul companiilor. Numele de cod al Windows 95 a fost “Chicago”, el fiind dezvoltat pe 32 de biti.


Windows 95 a fost lansat pe 24 august 1995 si a fost primul din seria sistemelor de operare Microsoft care aducea faimosul taskbar si meniul Start, impreuna cu zeci de alte functionalitati noi.


Fiecare program putea fi accesat direct din meniul Start si statea in permanenta deschis in taskbar. O alta noutate a fost System Tray-ul, acea portiune a taskbar-ului care contine ceasul si un numar de iconite care reprezinta anumite programe esentiale pentru fiecare utilizator.


Toate acestea au adus dupa sine vanzari record, ce au cimentat dominatia Microsoft pe piata sistemelor de operare pentru desktopuri.


In total au existat 5 versiuni diferite ale Windows 95. Chiar si acum, se considera ca Windows 95 a fost ACEL pas important facut de Microsoft in dezvoltarea sistemului sau de operare. 


1996 – Windows NT 4.0


Aceasta versiune integra toate imbunatatirile aduse la interfata si designul Windows 95 cu kernelul extrem de stabil al Windows NT.


Windows NT 4.0 a devenit astfel cea mai populara lansare de business pentru Microsoft. In total, au existat 4 versiuni diferite ale Windows NT 4.0: Workstation, Server, Server - Enterprise Edition si Terminal Server.

1998 – Windows 98


Pe data de 25 iunie 1998, Microsoft a lansat sistemul de operare Windows 98, cu numele de cod Memphis. Acesta includea noi drivere hardware si un suport imbunatatit pentru sistemul de fisiere FAT32 care permitea realizarea de partitii mai mari de 2 GB, atat cat accepta Windows 95.


Odata cu Windows 98, browserul Web Internet Explorer a fost complet integrat in Windows. De aici a pornit vesnica batalie a marilor dezvoltatori de browsere Web impotriva lui Microsoft care, de la Windows 98 nu a mai renuntat la IE, venind integrat in sistemele sale de operare chiar si in ziua de astazi.


In plus, au fost adaugate Quick Launch Toolbar-ul si suportul nativ pentru USB.


In anul 1999, Microsoft a lansat Windows 98 Second Edition, care adauga posibilitatea ca mai multe calculatoare sa foloseasca aceeasi conexiune la Internet.


Desi windows 98 nu a fost chiar cel mai stabil sistem de operare al companiei, s-a dovedit a fi destul de popular in randul utilizatorilor.


2000 – Windows 2000


Cunoscut si ca Windows NT 5.0 in timpul dezvoltarii sale, Windows 2000 a fost lansat in februarie 2000. A fost proiectat cu succes atat pe piata de servere cat si pentru utilizatorul final.


Fata de versiunea anterioara, Windows 2000 venea cu destul de multe functii noi, insa  a pastrat destule caracteristici de la Windows 98, care au ramas integrate in noul sistem. Printre acestea se numara Device Manager, Windows Media Player si un DirectX revizuit, care a oferit posibilitatea de rulare a jocurilor moderne.


De asemenea, Microsoft a oferit upgrade-uri la Windows 2000 pentru sistemele de operare mai vechi (Windows 95 si 98), insa aceasta oferta nu a fost destinata si home-userilor.


Windows 2000 a avut, in total, 6 editii: Professional, Server, Advanced Server, Datacenter Server, Advanced Server Limited Edition si Datacenter Server Limited Edition.


2000 - Windows Millennium Edition


In septembrie 2000, Microsoft a surprins cu un nou sistem de operare, desi nu trecusera decat cateva luni de la lansarea Windows 2000.


De fapt, Windows Me a fost o versiune mai buna a Windows 2000, care aducea imbunatatiri pe partea de multimedia si Internet. In rest, aceasta ultima versiune bazata pe MS-DOS a fost primita cu destul de multe critici din partea utilizatorilor, fiind un sistem de operare destul de instabil.


Cateva caracteristici noi si utile deopotriva au fost, totusi, introducerea System Restore si Windows Movie Maker. Din pacate, singurul motiv pentru care userii s-au bucurat de Windows Me a fost acela ca sistemul de operare a facut trecerea de la 2000 la XP.


2001 - Windows XP 


Purtand numele de cod Whistler, Windows XP a fost lansat in septembrie 2001, an de referinta in istoria Microsoft, avand in vedere ca XP-ul a devenit in timp cel mai popular dintre produsele sale.


Windows XP foloseseste kernelul Windows NT 5.1. Prima sa versiune a fost primita cu entuziasm de catre utilizatori insa s-a dovedit a fi destul de criticata in cele din urma.


Poate tocmai de aceea Microsoft a fost nevoit sa lanseze mai multe Service Pack-uri majore pentru acest sistem de operare.


SP2 a fost lansat la doi ani de la versiunea originala, iar SP3 in aprilie 2008.


Lansarea XP a adus o noua interfata, mult mai intuitiva si mai proaspata, impreuna cu unele imbunatatiri de securitate fata de versiunile anterioare ale Windows. Pe de alta parte, XP si-a pastrat compatibilitatea cu fratii sai mai mari 98 sau 2000.


In total, au existat multe editii ale Windows XP: Home Edition, Professional, Media Center Edition (MCE), Tablet PC Edition (pentru tablet PC-uri), Embedded, Starter Edition, Professional x64 Edition, 64-bit Edition si 64-bit Edition 2003.


2003 – Windows Server 2003


Windows Server 2003 a continua traditia sistemelor de operare bazate pe NT, incluzand in acelasi timp imbunatatirile de interfata pe care le-a adus Windows XP cu doi ani mai devreme.


Platforma a fost lansata pe 24 aprilie 2003, iar doi ani mai tarziu, pe 6 decembrie 2005, a fost lansata o versiune updata, Windows Server 2003 R2.


Printre imbunatarile si noutatile pe care le-a adus Windows Server 2003 se numara securitatea sporita  - datorita firewall-ului built-in, scripting-ul si instrumentelor de command line, precum si sistemul de back-up pentru recuperarea fisierelor pierdute.


Cei de la Microsoft au ales in schimb sa inlature abilitatea de a crea rescue disk, implemantand in schimb Automated System Recovery (ASR).


Windows Server 2003 a venit in numeroase editii, fiecare targhetand un anumit tip de afacere. In general, toate variantele de Windows Server 2003 au abilitatea de a furniza servicii de email, de a gazdui mesaje queues, de a se comporta ca un server certificate X.509 sau de a presta alte functii server-oriented.


2007 - Windows Vista


Deja in 2007 Microsoft simtea amenintarea care venea dinspre Mac OS X, in comparatie cu care Windows XP parea depasit cu 20 de ani. Baietii din Redmont au raspuns provocarii cu un OS pe care l-au numit Windows Vista.


Vista a oferit imbunatatiri la nivel de retele, sincronizare, navigare pe Web, gadgeturi, precum si un nou meniu Start.


Platforma, care a fost lansata in noiembrie 2006, a fost cunoscuta sub numele de cod Longhorn.


Printre facilitatile noi cu care avenit echipat, s-au mai numarat si interfata grafica moderna, unelte media, precum si un nou stil viziual, Windows Aero.


Dar criticii nu au fost impresionati, iar publicul cu atat mai putin.Utilizatorii s-au plans ca PC-urile care au instalate Windows Vista se blocheaza frecvent si nu permit functionarea multora dintre programele preferate.


Astfel ca, in scurt timp de la lansare, producatorii hardware au luat decizia de a oferi optiunea de retrogradare la XP.


Windows Server 2008


In principiu, Windows Server 2008 a fost versiunea de server a Windows Vista – din care a fost inlaturat ametitorul Windows Aero. In rest, fiind bazat pe acelasi cod sursa, arhiectura si functionalitatile sunt asemanatoare.


Windows Server 2008 se gaseste in urmatoarele versiuni: Windows Server 2008 Standard Edition, Windows Server 2008 Enterprise Edition, Windows Server 2008 Datacenter Edition, Windows Web Server 2008, Windows Storage Server 2008, Windows Small Business Server 2008, Windows Essential Business Server 2008, Windows Server 2008 for Itanium-based Systems.


2009 - Windows 7


Dupa multitudinea de critici negative pe care le-a primit odata cu Vista, gigantul Microsoft s-a grabit sa lanseze un successor care sa refaca imaginea sifonata a companiei.


Asa a luat viata Windows 7, care a castigat simpatia specialistilor si aprecierea publicului.


Cele mai importante imbunatatiri si inovatii ale noului sistem Windows 7 vizeaza aplicatiile multimedia si tendinta utilizatorilor de a stoca date pe Internet.


Sistemul de operare Windows 7 a fost denumit anterior Blackcomb si Vienna.


Ultima versiune Windows a fost lansata in sase editii diferite,variantele Home Premium si Professional fiind destinate utilizatorilor finali.


Sursa: PC World


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu