joi, 25 noiembrie 2010

S-a descoperit o gaura neagra nou-nascuta

Saptamana aceasta astronautii au descoperit cea mai “tanara” gaura neagra observata pana acum. Descoperirea le ofera oamenilor de stiinta primele informatii importante despre fenomenele care au loc imediat imediat dupa formare unei gauri negre.


Se crede ca gaurile negre se nasc atunci cand stele foarte mari se transforma in supernove, lasand in urma nuclee ultra dense, care fie formeaza stele de neutroni, fie se preschimba in gauri negre.


Prin definitie, gaurile negre sunt atat de dense, incat nici macar lumina nu poate scapa de forta lor gravitationala.


Singurul moment in care pot fi vazute este atunci cand in jurul lor se acumuleaza materie – iar nou descoperita gaura neagra para sa treaca prin acest proces.


“Aceasta ar putea fi prima data cand se observa procesul de formare al unei gauri negre”, a declarat Avi Loeb, de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian.


Nou-nascuta gaura neagra are un apetit monstos


Steaua care a dat nastere noii gaurii negre a fost vazuta pentru prima data printr-un telescop amator, in 1979.


Mai tarziu, o flota internationala de sateliti cu raze X, care orbiteaza in jurul Pamantului, printre care si Observatorul Chandra al celor de la NASA, a captat emisiile de la supernova din Galaxia M100.


Telescoapele au urmarit fragmentele din supernova constant, din 1995 si pana in 2007. Observatiile lor au dezvaluit o sursa continua de raze X – ca urmare a condensarii si incalzirii materiei care se transforma in gaura neagra.


Oamenii de stiinta sunt de parere ca materia care hraneste gaura neagra ar putea fi ramasite ale stelei care a explodat sau gaze de la o stea invecinata.


“Aceasta gaura se hraneste intr-un ritm incredibil, consumand peste o masa planetara pe an”, a declarat Dan Evans, professor la Universitatea Elon, din Carolina de Nord.


Sursa: National Geographic 


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu