luni, 22 noiembrie 2010

Topul amenintarilor informatice din Romania in luna octombrie

Doua tipuri de troieni si un 'vierme' Win32 se afla pe podiumul clasamentului privind amenintarile informatice, intocmit de catre specialistii Bitdedefender, compania producatoare a uneia dintre cele mai performante solutii de securitate a datelor atestate pe plan international.


Astfel, potrivit topului, Trojan.AutorunINF.Gen este din nou principala amenintare informatica a lunii octombrie, cu un procent de 8,7% din numarul total de infectii, mentinandu-si suprematia din ultimele luni.


Pozitia secunda a ierarhiei este ocupata, la foarte mica distanta de primul loc, de Win32.Worm.Downadup.Gen, cu un procent de 8% din totalul calculatoarelor infectate din Romania.


Totodata, Trojan.Autorun.AET incheie podiumul cu un procentaj de 4,9%. Primele trei amenintari informatice ale lunii octombrie folosesc mediile de stocare portabile pentru a raspandi mai multe tipuri de malware, printre care si Downadup sau Zimuse.


Atacuri subversive


Printre activitatile distructive ale virusilor din fruntea clasamentului se afla restrictionarea accesului utilizatorilor la Windows Update, precum si la paginile furnizorilor de solutii de securitate, dar si instalarea unor solutii false de antivirus.


Pe de alta, locul patru in clasamentul Bitdefender este ocupat de Win32.Sality.OG (4,29%), in timp ce un virus din aceeasi familie, Win32.Sality.3, se afla pe locul al 10-lea, cu 1.8% din numarul total de infectii.


Potrivit specialistilor, Win32.Sality.OG infecteaza orice fisier executabil pe care il gaseste in sistem si, in acelasi timp, incearca sa dezactiveze toate aplicatiile antivirus care ruleaza pe calculatorul afectat, bazandu-se pe o lista prestabilita de nume.


Nou-intrati in topul amenintarilor virtuale din Romania - Gen:Variant.Kazy.788 si Gen:Variant.Kazy.1706, sunt 'viermi' care infecteaza stick-urile USB prin fisiere autorun.inf.


Practic, acestia descarca si executa o aplicatie pe calculatoarele afectate si 'fura' instrumente din Mozilla Firefox.


Topul realizat de Bitdefender ii mai cuprinde, in octombrie, pe Exploit.CplLnk.Gen (locul a 8-lea, cu 1.9%) si Gen:Variant.Bredo.15 (locul 9, cu 1,8% ca rata de pacalire a utilizatorilor. SURSA: Agerpres


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu