sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Windows Mobile 7

Au trecut cateva zile de cand Microsoft si-a lansat ultimul sistem de operare mobil, Windows Mobile 7 (sau Windows Phone 7 cum ii zic ei), cu toate neajunsurile si limitarile sale. Si trecand peste numele mai putin inspirat, despre care am vorbit deja cu alte ocazii, m-a frapat strategia de lansare adoptata de o companie globala ca Microsoft.


Acestia au preferat sa introduca noul sistem de operare pe 21 octombrie in Europa, Australia si Singapore, pe 8 noiembrie in SUA si Canada, restul lumii trebuind sa mai astepte pana undeva in 2011. Si astfel Japonia, Coreea si alte tari asiatice cu contact tehnologic puternic au fost uitate din primul val al lansarilor.

Dar sa disecam putin noul Windows Mobile 7. In primul rand ne lovim de noua interfata, organizata in hub-uri (Home, Pictures, People, Music and Video, Games, Marketplace si Office), despre care am mai amintit. Ca si coloristica, icoanele plane active si customizabile sunt asezate pe un fundal complet negru, menit sa tina consumul la minim, mai ales pe display-urile OLED.


Aceasta interfata este asezata pe un kernel complet nou, ceea ce va face toate aplicatiile de Windows Mobile chiar si 6.5 complet inutilizabile. Noul Windows Mobile are nevoie de programe create de la zero, ce vor putea fi gasite pe Marketplace-ul propriu. Astfel unul dintre principalele avantaje avute de Windows Mobile in fata concurentei, continuitatea, dispare in favoarea functionalitatii.


Pentru ca acest Windows Mobile 7 este centrat pe atingere, si are nevoie de un display capacitiv multi touch pentru a-si atinge potentialul. Si ca sa nu aiba de suferit experienta, Microsoft a elaborat cerintele minime de smartphone compatibil, destul de ridicate.


Astfel, display-ul capacitiv ar trebui sa aiba o rezolutie minima de 800*480 pixeli. Telefonul trebuie sa fie echipat cu un procesor de 1 GHz, 256 MB de RAM, si 8 GB memorie interna. GPU-ul ar trebui sa stie DirectX 9, iar camera de 5 MP sa aiba flash LED. In rest mai sunt necesare accelerometru, busola digitala, senzori de luminozitate si de proximitate, GPS, radio FM si sase butoane externe (doua de volum, unul pentru camera, back, start si search).

Dar ascunse dupa aceste cerinte sunt si limitari destul de nedorite. In primul rand nu mai este voie, cel putin acum la inceput, cu card-uri de memorie. Totodata, noul sistem de operare, desi lansat la sfarsitul anului 2010, nu suporta inca functii fundamentale, ca multitasking sau copy & paste. Acestea ne sunt promise undeva in 2011, la un upgrade major.


Browser-ul inclus, Internet Explorer Mobile, este un hibrid mobil undeva intre IE7 si IE8, ce poate deschide pana la sase tab-uri simultane, salveaza paginile preferate si stie si gesturi. Si va exista si o versiune de Flash Player 10.1 special dedicata. Cautarile sunt facute automat cu Bing, iar jocurile au integrare in serviciul Xbox Live, orice telefon cu Windows Mobile 7 putand fi vazut si ca o consola Xbox portabila.

Pentru a promova acest sistem de operare, Microsoft a lansat o campanie publicitara de 500 milioane $. Ceea ce nu poate decat sa le convina partenerilor hardware. Dar cu toate acestea in prima zi, in America, s-au vandut doar 40 000 de astfel de telefoane. Cifra nu a fost confirmata de Microsoft, dar toate sursele neoficiale o evalueaza ca si corecta.


In aceste conditii ne intrebam ce succes va avea aceasta divizie mobila de la Microsoft…


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu