luni, 6 decembrie 2010

S-a lansat Google Chrome 8 – ce aduce nou?

In vreme ce tot Internetul vuieste saptamana aceasta despre Google Chrome OS, gigantul Google se concentreaza mai degraba pe produsul Chrome original, si anume browser-ul Chrome.


Gigantul Internetului a anuntat lansarea versiunii cu numarul 8 a Chrome. Update-ul aduce numeroase schimbari si – poate cel mai important – paveaza drumul pentru niste lucruri marete.


Majoritatea schimbarilor au avut loc la capitolul securitate, Google Chrome 8 aducand peste 800 de actualizari de stabilitate. 


De asemenea, o trasatura care se poate remarca imediat este adaugarea unui viewer PDF incorporat. Potrivit directorului inginer de la Chromium, Marc Pawliger, acest feature “randeaza fisierele PDF in aceeasi maniera in care randeaza si paginile web HTML”, fara a fi necesara instalarea unui Adobe Reader. In plus, toate PDF-urile sunt retinute intr-un sandbox, ceea ce inseamna ca sunt izolate si nu vor afecta securitatea sau performanta altor parti ale sistemului.


Cele mai semnificative schimbari sunt insa cele pe care majoritatea dintre noi nu le pot observa. Potrivit dezvoltatorilor, Chrome 8 este prima versiune de browser, care integreaza suportul complet pentru viitorul Chrome Web Store. 


Magazinul de aplicatii Chrome va oferi o multitudine de aplicatii web – atat gratuit, cat si cu plata – care vor fi create special pentru a lucra cu browser-ul Chrome si cu sistemul de operare Chrome, care ar putea ajunge pe piata inainte de sfarsitul anului. Iar primele dispozitive bazate pe aceasta platforma ar putea fi doua netbook-uri aflate tot sub marca Google. 


Intorcandu-ne la browser-ul Google, compania lucreaza la un alt proiect, care presupune aplicarea tehnologiei sandbox si pentru Flash Player-ul Adobe. Ca si in scenariul PDF, acest lucru va permite contentului bazat pe Flash sa ramana izolat, contribuind la o experienta de browsing mai sigura si mai rapida.


Google a pariat mult pe Chrome in ultima vreme, si din cate se pare, bine a facut. Potrivit unui raport lansat de compania de analiza Net Applications, in luna noiembrie, Chrome a castigat 5.6 procente din cota de piata globala, ajungand la 9.3%. Se afla astfel pe locul doi la categora celor mai mari cresteri pe care Net Application le-a inregistrat vreodata pe segmentul browser-elor.


Chrome 8 este disponibil acum pe pagina de download a Google. Daca folositi deja Chrome, programul ar trebui ca in curand sa gaseasca si sa instaleze automat upgrade-ul. Dar daca nu mai vreti sa asteptati, faceti click pe iconita de tool din coltul drept de sus al programului si selectati “About Google Chrome”. Asta va forta browser-ul sa verifice update-urile si sa inceapa procesul de upgrade.


Sursa: PC World  


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu