miercuri, 1 decembrie 2010

Smart TV: Internetul se muta pe televizor

Televiziunea a intrat intr-o noua era odata cu lansarea televizoarelor care se pot conecta la Internet, iar smart TV promite sa aduca tot ce e mai bun din cele doua lumi, televiziunea si Internetul.


In trecut, cand existau doar cateva posturi de televiziune, sa te uiti la televizor era destul de simplu, porneai TV-ul si daca nu iti placea ceva schimbai canalul. In prezent, numarul canalelor a crescut considerabil si este greu sa te decizi ce sa urmaresti. De aceea, cei mai multi prefera sa se uite la emisiuni si seriale pe Internet, deoarece aici gasesc tot ce vor cu un simplu click. Experienta vizionarii unui show pe monitorul unui calculator nu se compara, insa, cu cea de pe un televizor. Astfel, a luat nastere smart TV, care combina televiziunea cu Internetul.  Smart TV le permite utilizatorilor sa urmareasca emisiuni in direct, filme, seriale, transmisiuni sportive, dar si sa navigheze pe Internet sa descarce aplicatii sau sa comunice prin intermediul retelelor de socializare. Smart TV aduce si un nou sistem de control unic de la distanta.  Ganditi-va la o telecomanda inteligenta, care recunoaste utilizatorul si care actioneaza la comenzi presetate. Vor fi de asemenea disponibile comenzile vocale sau cele prin gesturi. 


Este vorba de aceeasi tehnlogie intalnita la sistemul de gaming  Microsoft Kinect,  care permite utilizatorului sa controleze jocul si aplicatiile prin vocea si miscarile corpului sau. Smart TV nu se rezuma doar la atat. Sistemul este atat de inteligent incat iti poate face recomandari de continut in conformitate cu interesele tale sau poate recomanda programe bazate pe ceea ce ai urmarit recent sau ceea ce este popular pentru public in general. Spre exemplu, daca urmaresti un serial precum House M.D, smart TV iti poate recomanda sa te uiti si la Anatomia lui Grey sau Scrubs, tot seriale cu medici.
In timp ce te uiti la unul dintre serialele de mai sus vei avea posibilitatea sa comunici cu prietenii tai, sa comentezi impreuna cu ei  anumite faze din film sau poti vedea comentariile  si recenziile facute de utilizatorii din lumea intreaga.


Smart TV de la Google


Google a lansat un serviciu smart TV in primavara acestui an. Google TV este disponibil direct pe anumite televizoare sau prin intermediul unui set top box.
Deocamadata doar japonezii de la Sony au  lansat televizoare compatibile cu Google TV. Acestea au diagonale cuprinse intre 24 si 26 de inch si vor ajunge in magazinele din Europa la inceputul anului viitor. In SUA, acestea au fost puse deja in vanzare la preturi ce variaza intre 600 si 1.400 de dolari. Sony a lansat si un set-top box care permite accesarea Google TV, de pe televizoarele traditionale. Pretul acestuia este de 400 de dolari. Pe Google TV, utilizatorii pot cauta emisiunea preferata la fel ca pe motorul de cautare. Odata tastat numele unui program TV, Google TV incepe sa caute  automat prin toate canalele disponibile prin showurile care au fost inregistrate anterior, pe YouTube, dar si pe alte site-uri.


Utilizatorii se vor putea uita la ce vor, atunci cand vor si, foarte important, din punct de vedere al divertismentului este ca Google TV ofera acces la YouTube, cel mai mare site de partajare video din lume. Acum utilizatorii se vor putea uita  si asculta muzica pe YouTube direct de pe televizor. YouTube inseamna peste 500 de miliarde de ore de continut. Recent compania a anuntat ca in fiecare minut, utilizatorii incarca pe site 35 de ore de continut video. Cresterea este evidenta,  in  luna martie, utilizatorii incarcau 24 de ore de continut nou pe site. Smart TV va revolutiona televiziunea pentru totdeauna,  considera analistii de la compania de cercetare Forrester Research. Acestia estimeaza ca pana la finele anului in doua milioane de gospodarii din SUA vor exista televizoare care se pot conecta la Internet, iar numarul acestora va ajunge la la 43 de milioane peste cinci ani.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu